19 Nisan 2011 Salı

yazılmış tezlerin en güzeli olacak olan tezimin ilk cümlesi

bitmemiş olmakla beraber kağıdı karalamayı becermenin gururuyla:

"Design is a purposeful activity, during which a series of aims/results/solutions are presented/defined/, a series of strategies/tactics/attitudes/methods to reach/fulfill these aims are devised/adopted/ [and applied], a multitude of solidifying/generating/incarnating/developing strategies some of which also serve as communication strategies/means are developed and utilized, and eventually, [hopefully,] a corresponding/ result/proposal/product/ (s) is/(are) offered/generated/produced/developed, which should be considered 'satisficing', in the sense that it/(they) exposes a balanced performance on a huge amount of possibly conflicting objectives."

2 yorum:

kozmonot Lar dedi ki...

hayırlı uğurlu olsun. hemen aklıma Kant'ın sanat tanımı geliverdi - purposiveness without purpose - karşıt şeyler/konumlar birbirini hemen çağırıveriyor. (kasıtlı bir rövaşata mı?)
sadece merakta soruyorum, neden research process olarak tanımlamıyorsun (aktiviteyi)? -bütün o strateji, taktik, metod, vs arayışları..ile devam ediyor ya cümle o bakımdan.

gonulsuz arastirmaci dedi ki...

valla bu tanımın sadece bir cümlesi. takip eden sayfalarda tasarım, sanat ve mühendislik tasarımı arasındaki farklar üzerinden tarif derinleştirilecek.

tasarımı bir cümlede tanımlamak da tadlu olurdu evet ama mümkün görünmüyor. hazırda gördüğüm tanımlar ya çok geniş ya çok dardı. şu haliyle yukarıdaki cümle de çeşitli alanlara uyarlanabilir belki. ama 'tasarım da böyledir, bunlar vardır' demek için... boşa cümle kurmamak için.

"purposeful" tabiri özellikle kullanılıyor, bana has değil. sanat alanlarından ayırmak, etkinliğin keyfiliğinin daha sınırlı olduğunu anlatmak için.

'research process' gibi tabirler kullanmaktan da özellikle kaçınıyorum. zira bunlar metni bu tezin dertlenmediği alanlara çekme tehlikesi barındırıyor. araştırma tabirinin akademik alana ilişkin kuvvetli çağrışımları var. bilim, bilimsel bilgi üretimi, akademik faaliyet vd. tabi tasarımda bir bilgi üretimi kesinlikle var ama tasarlamaya dair bir bilgi, mesela eğer var ise (var) genelinde tasarım sürecinin temel özelliklerini anlamaya yönelik değil. onu öyle ifade edeceğim.

bugün tasarım alanında araştırma tabirini çağrışımlarıyla birlikte kullanmak için bir istek de göze çarpıyor (mekanar, pab vd.) ayrıca akademide de 'research by design' gibilerinden arayışlar varmış diyeler. tamam. itirazım yok. ama bu şimdilik "söylem" alanında kalsın. ben onu orda görüyorum yani. yaptığı işle ilgili kendi yorumudur, ifadesidir. ben tezimde bu konularda nötr kalmak.